Handige tips voor je E-Bike in de winter

Voor je het weet is de Sint weer in het land en komen de koude wintermaanden er weer aan. Uiteraard hoeft de kou een ritje op je E-Bike niet in de weg te staan. Warm aankleden en fietsen maar! Toch is wat extra zorg voor je E-Bike geen overbodige luxe in deze koude periode. Goed onderhoud aan de E-Bike is altijd belangrijk natuurlijk, maar met onderstaande tips komt je E-Bike zeker de winter door. Ook als je E-Bike voorlopig even binnen blijft staan.

Het klinkt misschien gek, maar een accu is gevoelig voor temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe minder goed de accu presteert. Dit is dus niet alleen van toepassing op een E-Bike, maar bijvoorbeeld ook op een smartphone. Mocht je in de wintermaanden dus veel je E-Bike gebruiken, dan is het slim om het iets vaker/langer op te laden dan normaal. Een accu laad je het best op bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).

Als je dus een eindje gaat fietsen kan het zijn dat de accu minder ver mee gaat dan je gewend bent. Dit is normaal dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Ook zijn er naast de accu andere zaken waar je rekening mee kunt houden. Heeft je E-Bike bijvoorbeeld een LCD-display, dan kan het zijn dat deze minder snel reageert. Een LCD-display is net zoals een accu ook gevoelig voor lage temperaturen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat in de koude wintermaanden die eraan komen je E-Bike gewoon binnen blijft staan. Het kan soms best gevaarlijk zijn met ijs op de weg en onderuit gaan met de fiets, daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Wanneer de E-Bike binnen blijft staan kunt u een aantal zaken regelen waardoor de fiets weer voor u klaar staat als straks de zon weer lekker gaat schijnen. Een accu voor een E-Bike kan best prijzig zijn. Het is dus slim om die zo goed mogelijk te bewaren als de fiets stil staat.

Mocht u de E-Bike in een niet verwarmde garage/schuur stallen is de volgende tip erg raadzaam!

Het beste kun je de accu 100% opladen en vervolgens ontkoppelen van de fiets. Vervolgens bewaar je de accu bij kamertemperatuur. Om de 4 weken 1x aankoppelen aan de E-Bike en weer een etmaal opladen. Vervolgens weer ontkoppelen en dan de accu binnen bij goede temperatuur bewaren. Deze cyclus volhouden totdat u weer regelmatig gebruik gaat maken van de E-Bike. Volgt u deze besparingstips dan zal dat zeker ten goede komen voor de levensduur van uw accu!